AB Glasses - Exclusieve zonnebrillen voor dames en heren

Wat zijn blauw licht filter brillen?


Ongeveer 200 miljoen Amerikanen vertonen symptomen van Digital Eye Fatigue en ook in Nederland heeft 90% van de mensen die achter een computer werken hier last van. Astenopie of oogvermoeidheid kan vervelend zijn en klachten veroorzaken. De symptomen zijn onder meer vermoeide, geïrriteerde en droge ogen, wazig zicht en hoofdpijnklachten. Als oorzaken worden vaak digitale media zoals tv's, laptops en smartphones genoemd. Velen wijzen daarbij naar het blauwe licht dat deze apparaten produceren. Blauw licht zorgt ervoor dat je te lang alert blijft en minder goed slaapt. Nu zijn er blue light blocking brillen, die speciaal dat blauwe licht wegfilteren. Is zo'n bril een goede remedie tegen oogvermoeidheid?

Is een blue light blocking bril hetzelfde als een beeldschermbril?

Een blue light blocking bril, vrij vertaald "blauw licht filter bril" is niet hetzelfde als een beeldschermbril die je werkgever je kan verstrekken. Op grond van arbowet- en regelgeving kan je werkgever je een bril geven waarvan de sterkte zodanig is aangepast dat je op exact de juiste werkafstand het scherpst ziet. Dit kan vermoeidheidsklachten voorkomen, zeker als je meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm werkt. Doordat je een correcte werkhouding moet aannemen, zal de kans op klachten in nek en schouders afnemen. Er bestaan beeldschermbrillen die blauw licht filteren, maar dit is niet standaard.

Wat zijn de risico's van een overmaat aan blauw licht?

Blauw licht is een deel van het spectrum van zichtbaar zonlicht. Voor ons is het belangrijk. Blauw licht houdt ons alert en heeft ook een positief effect op je humeur. Als je buiten bent, word je vooral in de vroege middag blootgesteld aan blauw licht. Naarmate het gaat schemeren, neemt het blauwe licht af. Onze lichamen hebben zich op dit natuurlijke bioritme ingesteld. Wat gebeurt er als je laat op de avond te veel blauw licht ontvangt? Je lichaam gaat denken dat het nog volop dag is en verzuimt het om melatonine aan te maken. Melatonine is een hormoon dat je slaperig maakt, precies zoals het hoort.

Is een blue light blocking bril dé oplossing?

Met een blue light blocking bril kun je 's avonds een overmaat aan blauw licht wegfilteren, zodat je lichaam zijn natuurlijke bioritme kan handhaven. Je rust daardoor beter uit en valt op tijd in slaap. Maar het is geen wondermiddel. Je kunt ook je gedrag een beetje aanpassen. Bovendien hebben veel moderne smartphones een nachtstand, waarbij ze juist minder blauw licht produceren. Heb je echter slaapproblemen en vermoeidheidsklachten, dan kun je er baat bij hebben. Verwacht echter geen wonderen en wees vooral alert op je eigen gedrag.